10 uporabnih napotkov, kako okrepiti LJUBEZEN do sebe

Skozi odraščanje in socializacijo se naučimo, da na svetu nismo sami. Živimo v sožitju z drugimi ljudmi in bitji, ki jim je treba kdaj priskočiti na pomoč ali poskrbeti zanje. V odraslosti pogosto ob skrbi za druge, prevečkrat pozabimo nase. Dajemo se na drugo mesto, tretje, četrto, ali celo zadnje mesto. Za osebno negovanje pa nam v prepolnem urniku nemalokrat zmanjka časa in energije. 

Zakaj je ljubezen do sebe sploh pomembna?

Prepričana sem, da ste že slišali, da je odnos, ki ga imate sami s seboj tudi odraz tega, kakšen odnos imate do drugih ljudi. Ne le to, takšen odnos večinoma dobivate od drugih ljudi. Če se ne spoštujete, vas tudi drugi ne bodo spoštovali. Če se dajete na drugo mesto, vas bodo tudi drugi dajali na drugo mesto in tako naprej.

To je torej prvi razlog, zakaj je ljubezen do sebe pomembna. Če opažate, da vaši odnosi niso takšni, kot bi si želeli, začnite pri sebi. Vprašajte se, kako vi skrbite zase. Vprašajte se, kako se počutite v lastni družbi.

Drugi razlog zakaj je ljubezen do sebe pomembna je, da bolj, kot se imate radi, bolj ste zadovoljni s svojim življenjem. Vaša ljubezen, ki jo gojite do sebe, se odraža na prav vseh področjih vašega življenja. 

Podobno je tudi z doživljanjem občutka sreče. Bolj, kot ste nežni in prijazni do sebe, bolj pozitivno, kot vidite sebe in svoje življenje, večji občutek sreče ob tem čutite.

Četrti razlog je tisto, kar imamo prav vsi ljudje. Temeljne potrebe. Ljubezen je namreč ena izmed temeljnih potreb slehernega človeka. Sem pa ne spada samo ljubezen, ki jo doživljamo v partnerskih odnosih. Sem spada tudi ljubezen, ki jo gojimo do sebe, kajti tudi to zagotovo potrebujemo. 

10 napotkov kako krepiti ljubezen do sebe

NAPOTEK ŠT. 1: Bodite pozorni na to, kar “dajete” vase. S čim hranite svoje telo in um ter duha. Vse troje je tesno povezano in pomembno. Čeprav je zdrava in uravnotežena prehrana dobra izbira, to ni edino, s čim se hranimo. Pri prehrani prevečkrat pozabljamo, da imamo na voljo le eno telo. Eno telo, ki ga ne bomo mogli zamenjati potem, ko ga bomo preobremenili s prehrano, ki mu škoduje. 

Svoj um, ki je del našega telesa, hranimo z vsem, kar na slišimo ali gledamo. Zato previdno izbirajte novice in vsebine, ki jih spremljate. Distancirajte se od negativizma, tarnanja, opravljanja in neprimernih komentarjev. Svojega duha lahko nahranite s sproščanjem, meditacijo, zvočno kopeljo, ustvarjanjem ali čim podobnim, kar vam je blizu.

NAPOTEK ŠT. 2: Počnite stvari, ki so vam všeč. Ta korak se sliši enostavno. V praksi pa pogosto opažam, da ljudje niti ne vedo, kaj jim je všeč. Zato raziskujte. Življenje je eno, vi pa imate neskončno priložnosti in možnosti za najrazličnejša doživetja. Najprej si napišite seznam stvari, ki jih radi počnete. Dodajte stvari, ki ste jih nekoč radi počeli. Zapišite vse, kar vas vsaj malo mika, da bi preizkusili. 

NAPOTEK ŠT. 3: Namenite si nekaj minut in v miru razmislite ter ocenite, kako zadovoljni ste s posameznimi področji življenja. Na primer s svojo družino, finančnim stanjem, zdravjem, zabavo … To naredite večkrat letno, saj tudi na ta način izkazujete ljubezen do sebe. Sebi dajete potrditev, da ste pomembni, da ste vredni razmisleka. Hkrati dajete sebi s tem vedeti, da se slišite. Pri vsakem področju se vprašajte, kaj lahko vi naredite za to, da se to področje še izboljša?

NAPOTEK ŠT. 4: Trenirajte hvaležnost. Ja, spet ta hvaležnost. Ne morem dovolj poudariti, kako pomembna je. Vedno je pravi trenutek, da začnete s treningom hvaležnosti. Dajte si priložnost in testirajte, ali je hvaležnost zares tako pomembna, kot pravim. Če ne veste, kako začeti s treningom hvaležnosti, vas vabim, da si prenesete in natisnete brezplačen delovni zvezek, ki sem ga pripravila za vas. Kliknite tukaj in prenesite svoj izvod.

 

Pri krepitvi ljubezni do sebe izražate hvaležnosti sebi. To pomeni, da zapišete stvari, za katere ste si hvaležni. Za kaj vse ste hvaležni svojemu telesu? Za kaj vse svojemu notranjemu glasu? Zahvalite se samim sebi. Prepričana sem, da boste našli kar nekaj razlogov za to. 

NAPOTEK ŠT. 5: Dobra podpora pri krepitvi ljubezni do sebe so lahko pozitivne afirmacije za samozavest in dvig samopodobe. Zapišite jih sami, ali jih najdite na spletu, potem pa si jih po želji razporedite a vidna mesta. Nastavite si jih lahko tudi kot opomnik na telefonu. Narišite nasmeh samim sebi. Zaslužite si. 

NAPOTEK ŠT. 6: Še en način za izražanje ljubezni do sebe je skrb za svoje telo. Saj veste, um, telo in duša so eno. Če ne skrbimo za vse troje, med njimi ni ravnovesja in se zato ne počutimo dobro. Ljudje smo vedno nagnjeni k temu, da lovimo ravnovesje. 

Skrb za lastno fizično telo je torej prav tako pomembna. Za svoje telo lahko skrbite na različne načine. Izbirate lahko med različnimi oblikami fizičnih aktivnosti, kjer krepite mišice, izboljšujete kondicijo in ohranjate gibljivost telesa.

Pomemben vidik skrbi za svoje telo je skrb za največji organ, ki ga imamo – kožo. Pobrskajte med številnimi načini in izberite tistega, ki najbolj ustreza vam. Izkažite ljubezen tudi svoji koži. Negujte se. Razvajajte se. Zato, ker si to zaslužite in ker s tem krepite ljubezen do sebe. 

NAPOTEK ŠT. 7: Bodite čuječi do svojih čustev in občutkov. Dovolite svojim čustvom, da so in jih začutite brez obsojanja. Tukaj imam v mislih predvsem tiste neprijetne občutke, ki jih spremljajo neprijetna čustva. V ozadju vsakega neprijetnega čustva je potreba, ki ni bila zadovoljena. Vprašajte se in si prisluhnite, kaj je tisto, kar potrebujete? Katera potreba ni bila zadovoljena? 

Ko najdete odgovor, poglejte, če lahko glede tega ukrepate. Če lahko, zadovoljite potrebo in se zahvalite občutku, da vas je opozoril nanjo. 

NAPOTEK ŠT. 8: Razvajajte in razvijajte svoje čute. Ljudje smo običajno naravnani tako, da imamo bolj razvita dva od petih čutov. A to ne pomeni, da tisti trije manj razviti, nimajo pomena. Nasprotno, zelo so pomembni.

Svoj vizualni čut lahko  razvijate in razvajate na primer z ogledom lepih  fotografij. Svoj avditivni čut (sluh) razvajajte s poslušanjem prijetne glasbe. Kinestetični čut (tip) lahko razvijate in razvajate z ustvarjanjem iz gline. Olfaktorni čut (vonj) lahko razvajajte in razvijajte tako, da si prižgete dišečo svečo z vam najljubšim vonjem ali poskusite aromaterapijo z eteričnimi olji. In še zadnji, gustatorni čut (okus) razvajajte z dobro hrano, ki vam ugaja in ob kateri uživate. 

NAPOTEK ŠT. 9: Ker smo ljudje socialna bitja, je način krepitve ljubezni do sebe tudi preživljanje predvsem kakovostnega časa z ljudmi, ki so nam dragi. Tu je resnično pomembno, da smo v družbi tistih, s katerimi smo lahko to, kar smo. Zato tudi tukaj pride prav napotek ŠT. 3 – analiza področij življenja. Naredite pregled ljudi, s katerimi preživite največ časa. So to ljudje, ki vas podpirajo? So večino časa pozitivni? Vas slišijo in se ob njih počutite dobro? Če je tako – odlično. Ni potrebno, da z njimi preživite cele dneve. Pomembno je, da je čas, preživet z njimi, kakovosten.

NAPOTEK ŠT. 10: Namenite čas osebnostnemu razvoju in osebnostni rasti. Sem sodi branje vsebin s tega področja in odprtost do preizkušanja novih stvari, ki lahko izboljšajo vaše življenje. To med drugim pomeni tudi soočenje z lastnimi strahovi in omejitvami. Ali učenje novih veščin komunikacije, asertivnosti, reševanja konfliktov ipd. 

Poučite se lahko o tem, kako prepoznati in spreminjati lastne vzorce, ki vas v življenju niso pripeljali tja, kamor bi si želeli. Lahko se odločite za psihoterapijo, ki vam bo pri tem v veliko pomoč.

Osebna rast je nekaj, kar se konča takrat, ko se konča naše zemeljsko življenje. Je proces, ki je na trenutke lahko zelo naporen in boleč. A vztrajnost se v osebni rasti vedno splača. 

Ljubezen do sebe je izjemno pomembna, saj močno vpliva na naše življenje v celoti. Vpliva tudi na naše vedenje, doživljanje in odnose. Že veste, kaj bo vaš prvi korak, s katerim boste okrepili ljubezen do sebe?

 

Oglejte si video, v katerem govorim o pomembnosti ljubezni do sebe in o tem, kako jo krepiti – kliknite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja