Psihološko svetovanje za družine

Psihološko svetovanje za družine je namenjeno družinam z mladostniki. 

Mladostništvo je zanimivo in razgibano obdobje, ki s seboj prinaša številne izzive. Je čas intenzivnih telesnih, čustvenih, socialnih in kongnitivnih sprememb, ki lahko vplivajo tudi na odnose v družini. Hkrati je obdobje mladostništva zelo pomembno za razvoj posameznikove indentitete, samopodobe in socialnih veščin. Je tudi obdobje postavljanja temeljev za kasnejši odrasli svet.

Na vse te spremembe se mora prilagoditi tudi družina, kar je lahko zanjo velik izziv. Starši velikokrat poročajo o vedenjskih težavah svojih mladostnikov, o več konfliktih v katere se zapletajo z njimi, o neposlušnosti in podobno.

Na drugi strani pa se lahko mladostniki v tem obdobju znajdejo v številnih čustvenih stiskah, ki postanejo zanje preobremenjujoče, starši pa ne vedo, kako pomagati. V obeh primerih je ena od možnih oblik pomoči psihološko svetovanje za družine.

Psihološko svetovanje za družine z mladostniki je oblika psihološkega svetovanja, ki se osredotoča na razumevanje in reševanje izzivov, s katerimi se soočajo družinski člani. Pri procesu psihološkega svetovanja za družine uporabljam znanja, ki jih aktivno pridobivam tekom študija sistemske družinske psihoterapije, v katerega sem trenutno vključena na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Namen psihološkega svetovanja za družine z mladostniki je zagotoviti podporo, razumevanje in strokovno vodenje pri reševanju težav in izzivov, s katerimi se soočajo tako mladostniki kot tudi njihovi starši v tem obdobju prehoda. 

Psihološko svetovanje za družine lahko pomaga na naslednjih področjih:

  • izboljšanja komunikacije: Družinskim članom pomaga razviti bolj odprto, spoštljivo in učinkovito komunikacijo.
  • reševanja konfliktov: Družina se nauči reševati težave in konflikte na bolj konstruktiven način.
  • krepitev družinskih vezi: Pomaga družini graditi bolj trdne, podporne in ljubeče odnose ter spodbujati medsebojno razumevanje.
  • podpora pri vzgoji: Staršem nudi podporo za učinkovito starševtvo.
  • sprejemanje sprememb: Podpre družinske člane pri prilagajanju na spremembe, ki se pojavijo v družini ali zunaj nje ter nuditi pomoč pri obvladovanju negotovosti in strahu ob spremembah.
  • podpora mladostniku: Pomaga mladosniku pri čustvenih stiskah in družino usmerja pri nudenju podpore mladostniku v stiski.

Psihološko svetovanje za pare poteka v varnem in zaupnem okolju. 

Psihološko svetovanje za družine z mladostniki omogoča prostor za odprto izmenjavo čustev, misli in potreb ter spodbuja rast in razvoj posameznikov in celotne družine. 

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Proces začnemo z uvodno uro, na kateri se pogovorimo o vaših težavah, izzivih in željah ter vaših pričakovanjih. Določimo cilje, ki jih želite doseči znotraj svetovanja. Po uvodni uri se odločite, ali želite s procesom nadaljevati. 

Uvodni uri običajno sledi prvo srečanje čez en teden, potem sledijo srečanja, ki jih izvajamo na 14 dni ali 3 tedne, dokler s procesom ne zaključimo. 

Za učinkovito dela je željeno, da se srečanj udeležuje cela družina oziroma vsaj mladostnik skupaj s starši. 

V procesu psihološkega svetovanja se lahko zgodi, da sproti določimo, kdaj bo na srečanje prišel le del družine in kdaj cela družina.

Izjemoma lahko vmesno srečanje kdaj poteka le z mladostnikom.

Natančno število potrebnih srečanj je nemogoče določiti. Trajanje procesa psihološkega svetovanja je odvisno od kompleksnosti vaših težav, vaših želja in ciljev ter vašega napredka. 

Seveda. Proces psihološkega svetovanja lahko kadarkoli na lastno željo zaključite. 

Cena ene ure psihološkega svetovanja za družine, ki traja med 60 minut znaša 80 eur*.

Cenik je dostopen tukaj.

*Uvodna ura običajno traja od 60 do 90 minut, pri čemer je cena enaka običajni uri.

Psihološko svetovanje za družine z mladostniki ni namenjeno temu, da bi družina dobila natančna navodila ali recept, po katerem bi težave čudežno izginile. Zavedati se je potrebno, da je družina kompleksen sistem in ni ene same poti rešitve. Če pričakujete, da bodo vse vaše težave rešene po dveh ali treh srečanjih, potem morda psihološko svetovanje za družine ni primerna izbira za vas.

Rezervirajte termin za psihološko svetovanje

Izpolnite spodnji obrazec in rezervirajte termin za psihološko svetovanje. Običajno vam odgovorim v roku 24 ur. Prosim preverite tudi vsiljeno pošto. Če sporočila niste prejeli, mi prosim pišite direktno na [email protected] ali pokličite na 040 575 184.