Se soočate s težavami, ki vam otežujejo življenje? Se vam zdi, da se lomite pod težo življenja? Imate občutek, kot da je vaša glava vedno polna misli, ki vas utrujajo in vam ne dajo miru? Se v medosebnih odnosih počutite osamljene? Ali pa si preprosto želite izboljšati svoje duševno zdravje in dobro počutje? 

Če ste na katerokoli izmed zgornjih vprašanj odgovorili pritrdilno, potem je psihološko svetovanje prava izbira za vas.

Kaj je psihološko svetovanje?

Psihološko svetovanje je proces, v katerem posameznikom pomagamo pri premagovanju težav, ki jih doživljajo v svojem življenju. Izvajamo ga psihologi, ki smo za to delo ustrezno usposobljeni. 

Namen psihološkega svetovanja je pomagati ljudem razviti razumevanje sebe in svojih čustev, pridobiti nove veščine za reševanje težav, izboljšati medosebne odnose in doseči osebne cilje.

Med psihološkim svetovanjem se posameznik pogovarja s psihologom o svojih težavah, kar mu omogoča, da pridobi vpogled in razumevanje svojih misli, čustev in vedenja. V procesu posameznik s podporo psihologa razvija načrte za spremembo svojega vedenja in se uči reševanja težav na bolj funkcionalen način.

Psihološko svetovanje lahko pomaga pri različnih težavah in izzivih, kot so:

  • soočanje s stresom, 
  • depresivno razpoloženje,
  • obvladovanje občutkov tesnobe, 
  • težave v medosebnih odnosih, 
  • težave pri odločanju, 
  • gradnja boljše samopodobe,
  • druge zmerne čustvene stiske
  • vpeljevanje želenih sprememb v življenje
  • postavljanje in doseganje ciljev …

Pomembno je vedeti, da psihološko svetovanje ni namenjeno samo ljudem, ki se srečujejo z zgoraj omenjenimi težavami. Koristi lahko tudi tistim, ki si preprosto želijo izboljšati kakovost svojega življenja. 

Spela-Headshot-mala-8

Cilj psihološkega svetovanja je pomoč pri premagovanju težav in nudenje podpore na poti do izboljšanja vašega duševnega zdravja in dobrega počutja.

Psihološko svetovanje je zasebna in zaupna izkušnja, izvedena v varnem okolju. Je trenutna oblika pomoči in čeprav lahko zajema nekatere psihoterapevtske metode in tehnike ni nadomestilo za poglobljeno psihoterapevtsko obravnavo.

Kdaj po pomoč k psihologu?

Kadar opazimo in začutimo, da ne zmoremo več obvladovati neprijetnih občutkov, ki so posledica težav, s katerimi se v življenju soočamo. Nerazrešene čustvene in duševne stiske na dolgi rok vodijo v preobremenjenost, ki se lahko začne odražati v hujših oblikah duševnih stisk, kar lahko vodi v razvoj duševnih bolezni. 

Če se stisk ne razbremenimo, so njihove posledice lahko vidne tudi na telesni ravni. Kažejo se lahko na primer kot pogostejša obolevanja za prehladi zaradi padca imunskega sistema, ali kot druge oblike bolezni. 

Prej kot poiščete pomoč, lažje in hitreje boste obvladali svoje stiske. Zato za odločitev za pomoč psihologa ni pravega ali napačnega trenutka.

Pogosti strahovi, s katerimi se ljudje soočajo ob odločanju za psihološko svetovanje

Zaradi strahov pogosto odlašamo z odločitvijo za psihološko pomoč. Normalno je, da imamo glede obiska psihologa pomisleke in strahove. Poglejmo si nekaj najpogostejših strahov, s katerimi se morda ta trenutek srečujete tudi vi. 

Strah pred tem, da nas bodo drugi obsojali – ljudje se pogosto bojimo, da bomo označeni kot “čudni” ali “nenormalni”, če bomo obiskali psihologa. 

POJASNILO: Zavedati se moramo, da je iskanje pomoči pri psihologu enako pomembno kot iskanje pomoči pri zdravniku. Nihče, ki obišče psihologa ni “nor”, “čuden” ali “nenormalen”. V resnici gre za zelo pogumen korak v smeri iskanja virov moči, ki jih kot posamezniki imamo.

Strah pred razkritjem osebnih informacij – ljudje se lahko bojimo, da bomo morali deliti preveč osebnih informacij s psihologom in da bo ta informacija nato razkrita drugim. 

POJASNILO: Vsak psiholog je zavezan k strogi zaupnosti in varovanju osebnih podatkov. Poleg tega pa ste vedno vi tisti, ki odločate o tem, kaj boste povedali in česa ne.

Strah pred obsojanjem in kritiziranjem – ljudje se lahko bojimo, da nas bo psiholog obsojal ali kritiziral zaradi naših misli, čustev ali dejanj. 

POJASNILO: Glavni cilj psihologa je pomagati posamezniku in ga podpreti, ne pa obsojati ali kritizirati. Psihologi gradimo odnos, ki temelji na spoštovanju in sprejemanju.

Strah pred neuspehom – ljudje se lahko bojimo tudi, da obisk pri psihologu ne bo prinesel želenih rezultatov ali sprememb. 

POJASNILO: Pomembno je vedeti, da je za spremembe potreben čas in veliko volje. Posameznik, ki se vključi v proces psihološkega svetovanja, mora najprej imeti željo po spremembi. Psihologi nimamo čarobnih paličic, ki bi ponujale instantne rešitve. Rezultati in spremembe so predsvem odvisne od pripravljenosti sodelovanja posameznika, vključenega v proces. Če s procesom niste zadovoljni, lahko z njim kadarkoli zaključite.

Rezervirajte svoj termin za psihološko svetovanje

Izpolnite spodnji obrazec in rezervirajte svoj termin za psihološko svetovanje.