Se soočate s težavami, ki vam otežujejo življenje? Se vam zdi, da se lomite pod težo življenja? Imate občutek, kot da je vaša glava vedno polna misli, ki vas utrujajo in vam ne dajo miru? Se v medosebnih odnosih počutite osamljene? Ali pa si preprosto želite izboljšati svoje duševno zdravje in dobro počutje? 

Če ste na katerokoli izmed zgornjih vprašanj odgovorili pritrdilno, potem je psihološko svetovanje prava izbira za vas.

KAJ JE PSIHOLOŠKO SVETOVANJE?

Psihološko svetovanje je proces, v katerem posameznikom, parom in družinam pomagam pri razreševanju težav, premagovanju izzivov in doseganju ciljev.  

Izvajam različne oblike psihološkega svetovanja:

    • individualno psihološko svetovanje,
    • psihološko svetovanje za pare in
    • psihološko svetovanje za družine z mladostniki.

V nadaljevanju je predstavljeno individualno psihološko svetovanje. Več o psihološkem svetovanju za pare si preberite TUKAJ. Več o psihološkem svetovanju za družine z mladostniki si preberite TUKAJ.

Namen individualnega psihološkega svetovanja je nuditi podporo in pomoč posameznikom pri razvoju boljšega razumevanja sebe, svojih misli, čustev in vedenja. Psihološko svetovanje omogoča pridobivanje novih veščin za reševanje težav in izboljšanje medosebnih odnosov.

Med psihološkim svetovanjem se z menoj pogovarjate o svojih težavah, kar vam omogoča, da pridobite vpogled in razumevanje svojih misli, čustev in vedenja. V procesu svetovanja skupaj z mojo podporo razvijate načrte za spremembo svojega vedenja in se učite reševanja težave na bolj funkcionalen način.

Psihološko svetovanje lahko pomaga pri težavah in izzivih na različnih področjih, kot na primer:

 • področje samospoznavanja in osebne rasti: Pomaga pri raziskovanju lastnih vrednot, prepričanj, ciljev in življenjskega smisla ter spodbuja osebno rast in razvoj. To vključuje prepoznavanje in razumevanje lastnih virov moči, slabosti in potencialov ter iskanje načinov za izpolnitev osebnih ciljev in želja.
 • področje odnosa do sebe: Pomaga pri razvijanju bolj sočutnega in pozitivnega odnosa do sebe, izboljšanju samopodobe  in samozavesti ter pri sprejemanju pomanjkljivosti in negovanju samospoštovanja.
 • področje čustvenih težav: Pomaga pri prepoznavanju, razumevanju in obvladovanju čustev in čustvenih stanj, kot so tesnoba, panični napadi, depresivno razpoloženje, jeza, žalost itd.
 • področje medosebnih odnosov: Pomaga pri izboljšanju komunikacije, reševanju konfliktov, izboljšanju odnosov z družinskimi člani, prijatelji, partnerji ipd.
 • področje soočanja s stresom in preobremenjenostjo: Pomaga razvijati strategije za učinkovito obvladovanje stresa in zmanjševanje občutkov preobremenjenosti v vsakdanjem življenju. To vključuje učenje tehnik sproščanja, postavljanje zdravih meja, načrtovanje časa in iskanje ravnotežja med delom ter prostim časom.
 • karierno področje: Pomaga pri iskanju kariernih smernic, premagovanju stresa na delovnem mestu, doseganju poklicnih ciljev itd.
Spela-Headshot-mala-8

Pomembno je vedeti, da psihološko svetovanje ni namenjeno samo ljudem, ki se srečujejo s stiskami, težavami in izzivi. Koristi lahko tudi tistim, ki si preprosto želijo izboljšati kakovost svojega življenja. 

Cilj psihološkega svetovanja je pomoč pri premagovanju težav in nudenje podpore na poti do izboljšanja vašega duševnega zdravja in dobrega počutja.

Psihološko svetovanje je zasebna in zaupna izkušnja, izvedena v varnem okolju. Je trenutna oblika pomoči in čeprav lahko zajema nekatere psihoterapevtske metode in tehnike ni nadomestilo za poglobljeno psihoterapevtsko obravnavo.

Kdaj po pomoč k psihologu?

Kadar opazite in začutite, da ne zmorete več obvladovati neprijetnih občutkov, ki so posledica težav, s katerimi se v življenju soočate. Nerazrešene čustvene in duševne stiske na dolgi rok vodijo v preobremenjenost, ki se lahko začne odražati v hujših oblikah duševnih stisk, kar lahko vodi v razvoj duševnih bolezni. 

Če se stisk ne razbremenimo, so njihove posledice lahko vidne tudi na telesni ravni. Kažejo se lahko na primer tudi kot pogostejša obolevanja za prehladi zaradi padca imunskega sistema, ali kot druge oblike bolezni. 

Prej kot poiščete pomoč, lažje in hitreje boste obvladali svoje stiske. Zato za odločitev za pomoč psihologa ni pravega ali napačnega trenutka.

V katerih situacijah se ljudje najpogosteje odločijo za psihološko pomoč?

Nekaj pogostih situacij:

 • Ko doživljajo občutke tesnobe in panične napade, občutja preobremenjenosti, žalosti, razočaranja, težave z obvladovanjem jeze … in teh občutkov ne zmorejo več obvladovati sami.
 • Ko se počutijo neslišane in nerazumljene v medosebnih odnosih.
 • Ko želijo vzpostaviti prijaznejši in sočutnejši odnos do sebe in v se naučiti postaviti ter vzdrževati jasne meje v odnosih.
 • Ko se znajdejo v situacijah, ki jim povzročajo trpljenje ali zmanjšujejo kakovost življenja, na primer ob soočanju z izgubo ali težavah v medosebnih odnosih.
 • Ko imajo težave pri obvladovanju določenih vedenjskih vzorcev ali navad, ki negativno vplivajo na njihovo življenje in medosebne odnose. 
 • Ko se soočajo s pomembnimi življenjskimi prehodi ali odločitvami, kot so ločitev, selitev, izguba ljubljene osebe ali prehod na novo delovno mesto in potrebujejo podporo pri prilagajanju na te spremembe.
 • Ko se počutijo izgubljene, zmedene ali nezadovoljne s svojim življenjem, in iščejo smisel, motivacijo ali cilje.
 • Ko se soočajo s težavami pri vzpostavljanju zdravih medosebnih odnosov ali pri komunikaciji s partnerjem, družino, prijatelji ali sodelavci.
 • Ko  želijo bolje razumeti sebe in raziskati svoje potenciale, premagati ovire ali doseči nove cilje in se razvijati ter osebnostno rasti.

To je le nekaj najpogostejših situacij, zaradi katerih se ljudje vključijo v proces psihološkega svetovanja. Seznam ni dokončen.

Pogosti strahovi, s katerimi se ljudje soočajo ob odločanju za psihološko svetovanje

Na uvodnih urah pogosto izvem, da so klienti zaradi strahov dlje časa odlašali z odločitvijo za psihološko pomoč. Normalno je, da imamo glede obiska psihologa pomisleke in strahove. Poglejmo si nekaj najpogostejših strahov, s katerimi se morda ta trenutek srečujete tudi vi. 

⚠️ Strah pred tem, da vas bodo drugi obsojali – klienti povedo, da jih je skrbeli, da bodo označeni kot “čudni” ali “nenormalni”, če bodo obiskali psihologa. 

📌POJASNILO: Zavedati se moramo, da je iskanje pomoči pri psihologu enako pomembno kot iskanje pomoči pri zdravniku. Nihče, ki obišče psihologa ni “nor”, “čuden” ali “nenormalen”. V resnici gre za zelo pogumen korak v smeri iskanja virov moči, ki jih kot posamezniki imamo.

⚠️ Strah pred razkritjem osebnih informacij – klienti se lahko bojijo, da bodo morali deliti preveč osebnih informacij s psihologom in da bo ta informacija nato razkrita drugim. 

📌POJASNILO: Vsak psiholog je zavezan k strogi zaupnosti in varovanju osebnih podatkov. Poleg tega pa ste vedno vi tisti, ki odločate o tem, kaj boste povedali in česa ne. Nikakor vam ni treba govoriti o stvareh, o katerih ne želite govoriti.

⚠️ Strah pred obsojanjem in kritiziranjem – klienti se lahko bojijo, da jih bo psiholog obsojal ali kritiziral zaradi njihovih misli, čustev ali dejanj. 

📌 POJASNILO: Glavni cilj psihologa je pomagati posamezniku in ga podpreti, ne pa obsojati ali kritizirati. Psihologi gradimo odnos, ki temelji na spoštovanju in sprejemanju.

⚠️ Strah pred neuspehom – klienti povedo, da jih skrbi, da vključitev v proces psihološkega svetovanja ne bo prinesla želenih rezultatov ali sprememb. 

📌 POJASNILO: Pomembno je vedeti, da je za spremembe potreben čas in veliko volje. Posameznik, ki se vključi v proces psihološkega svetovanja, mora najprej imeti željo po spremembi. Psihologi nimamo čarobnih paličic, ki bi ponujale instantne rešitve. Rezultati in spremembe so predsvem odvisne od pripravljenosti sodelovanja posameznika, vključenega v proces. Če s procesom niste zadovoljni, lahko z njim kadarkoli zaključite.

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Proces začnemo z uvodno uro, na kateri se pogovorimo o vaših težavah, izzivih in željah ter vaših pričakovanjih. Določimo tudi cilje, ki jih želite doseči znotraj svetovanja. Po uvodni uri se odločite, ali želite s procesom nadaljevati*. 

Uvodni uri običajno sledi 4-6 zaporednih tedenskih srečanj, nato začnemo pogostost srečanj postopoma zmanjševati dokler s procesom ne zaključimo. 

*V primeru, da na uvodnem srečanju, ali kadarkoli tekom procesa ocenim, da bi bile vaše težave in izzivi lažje rešljivi s psihoterapevtsko obravnavo, vam to takoj povem in vam ponudim nadaljne usmeritve.

Natančnega številoapotrebnih srečanj ni mogoče določiti. Trajanje procesa psihološkega svetovanja je odvisno od kompleksnosti vaših težav, vaših želja in ciljev ter vašega napredka. 

Seveda. Proces psihološkega svetovanja lahko kadarkoli na lastno željo zaključite. V tem primeru je priporočljivo, da izvedemo zaključno uro, kjer pogledamo vaš napredek in določimo morebitne usmeritve za naprej.

Seveda. Individualno psihološko svetovanje je možno izvajati tudi preko spleta. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Cena ene ure individualnega psihološkega svetovanja, ki traja med 45-50 minut znaša 60 eur.

Cenik je dostopen tukaj.

Rezervirajte svoj termin za psihološko svetovanje

Izpolnite spodnji obrazec in rezervirajte termin za psihološko svetovanje. Običajno vam odgovorim v roku 24 ur. Prosim preverite tudi vsiljeno pošto. Če sporočila niste prejeli, mi prosim pišite direktno na [email protected] ali pokličite na 040 575 184.