Kaj imata skupnega vrtnarjenje in skrb za duševno zdravje?

“Zdi se mi, da nič v mojem življenju nima smisla. Ko gledam druge, kako jim vse uspeva in kakšna življenja živijo, se počutim prikrajšano. V službi mi je delo postalo monotono. Trenutno bi lahko rekla, da sem s svojim življenjem precej nezadovoljna. Kaj lahko storim?”

Občutke nezadovoljstva pogosto doživljamo takrat, kadar naša pričakovanja niso skladna z realnostjo. Bodisi zato, ker si postavljamo nerealne cilje, ali ker so cilji visoki, mi pa premalo potrpežljivi in vztrajni. Tudi primerjanje z drugimi večkrat pripelje do občutkov nezadovoljstva. Ob tem se je dobro opomniti, da je tisto, kar vidimo navzven, zgolj en del življenja nekoga drugega. 

Če se nam zdi, da opravljamo delo, ki je monotono in se nam zdi, da nima smisla, lahko tudi to v nas vzbuja občutek nezadovoljstva. Nezadovoljni se torej počutimo vedno, ko nekaj ni tako, kot bi si želeli ali kot pričakujemo. 

Občutek nezadovoljstva ni nujno samo slab občutek

Sporoča nam, da je čas za spremembo. Funkcija občutka nezadovoljstva je motivirajoča, saj nas sili v aktivnost, ki bo pripomogla k pomiritvi občutka nezadovoljstva.

Ko postanemo nezadovoljni sami s sabo ali s svojim življenjem je torej čas za spremembo. Ni pa nam treba vedno čakati, da nas prevzame občutek nezadovoljstva za to, da se lotimo samorefleksije in potrebnih sprememb. 

Ker je pred nami pomlad, ko se običajno lotevamo raznoraznih spomladanskih čiščenj, si bomo v pogledali, kako lahko to izkoristimo tudi zase. Če se lotevamo čiščenja naših domov in priprave vrta za zasaditev vrtnin, je dobro, da se lotimo tudi notranjega čiščenja in priprave notranjega vrta. 

To morda zveni smešno, vendar tudi naša notranjost potrebuje osvežitev. Potrebujemo nekaj svežine, novo energijo, ki jo bomo posadili kot semena v naš notranji vrt. Če bomo notranji vrt dobro pripravili in ga skrbno negovali, imamo veliko možnosti za bogato letino osebnega zadovoljstva, ko bomo ob koncu leta pregledovali svoj napredek.

V današnjem zapisu/podkastu se bomo posvetili temu, kako ukrepati, kako osvežiti svoje življenje, kako narediti refleksijo in pripraviti naš notranji vrt na zasaditev tistega, kar si želimo. Raziskovali bomo torej, kje najbolj potrebujemo spremembe in osvežitve, morda več lahkotnosti. 

Za vas sem pripravila nekaj vprašanj, ki vam bodo pri tem v pomoč:

  1. Na katerih področja življenja čutite, da potrebujete več svežine, svežega zraka, lahkotnosti?
  2. Kaj so tiste stvari, ki vam preprečujejo biti zadovoljni s svojim življenjem?
  3. Kaj vam trenutno preprečuje napredek? Se morate glede česa odločiti, oblikovati nove osebne meje, kaj odložiti, dati na stran?
  4. Katero čustveno prtljago bi bilo dobro, da iz nje pobrišete prah? Imate morda nerazrešene konflikte, vas posebej obremenjuje določen dogodek …?
  5. Če bi imeli čarobno paličico, s katero bi lahko spremenili eno stvar pri sebi ali v svojem življenju, katera bi to bila?
  6. Kako ste zadovoljni s svojimi odnosi in komunikacijo z drugimi? Kje potrebujete osvežitve na področju odnosov?
  7. Če bi vaše telo ta trenutek lahko govorilo, kaj bi vam povedalo?
  8. Katere aktivnosti, ki jih trenutno počnete, ne pripomorejo k dvigu energije, ali celo zavirajo vašo motivacijo? (Npr. Nezdrava prehrana, pretirana samokritičnost, premalo gibanja, pretirano spremljanje novic …)

Za odgovore si dajte dovolj časa. Zapisujte jih na papir, saj boste tako dobili od te vaje več, hkrati pa boste za nadaljne načrtovanje sprememb in nadgradnje tudi bolj motivirani. Spremembe se seveda zelo redko, ali skoraj nikoli ne zgodijo same od sebe. Zato samo odgovori na vprašanja ne bodo dovolj. To je zgolj prvi korak. 

Potem je čas za sadike, negovanje le teh, nadaljna nega vrta in šele potem lahko pričakujemo pridelek. V resnici imata torej tisto pravo vrtnarjenje in skrb za duševno zdravje veliko skupnega. Včasih lahko še tako lepo skrbimo za vrt, a nam kljub temu ne obrodi. Vrtnine napadejo škodljivci ali pa je vreme tisto, ki nam jo zagode. Če to prenesemo na področje duševnega zdravja, lahko škodljivce razumemo kot negativne vsiljive misli, slabe vremenske pogoje pa kot zunanje nepredvidljive dogodke, ki nam onemogočajo, ali kdaj celo preprečijo napredek.

 

Zato je pomembno, da se zavedamo, da tudi za to obstajajo rešitve. Včasih uspemo sami najti druge poti, včasih moramo pri tem poiskati pomoč in podporo. Predvsem pa je nujno, da so koraki do želenega cilja ali spremembe dovolj majhni in da si damo dovolj časa ter si oprostimo, če nam kdaj kje spodleti.

 

Motivacija nam bo vmes zagotovo upadla. Takrat se skušajmo opominjati, zakaj si nečesa želimo in kako bolje se bomo potem počutili. Dovolimo si vmes tudi kdaj odpočiti in ne pričakujmo od sebe preveč.

Preberite še ...